"Звездна кръв" разкри галактика убиец 03.04 | 10:10

NGC 1316 е убила няколко спирални галактики

От Антония Михайлова

Необичайната лещовидна галактика NGC 1316 в съзвездие Пещ е "сериен убиец". Тя се е сблъскала и е разрушила не една, а няколко други спирални галактики, което се вижда по многобройните следи от "кръв" – останки от звезди и космически прах, се казва в съобщение на Европейската южна обсерватория.

Според съвременните представи сблъсъкът на галактиките е съвсем нормално явление. Обикновено те водят или до сливане на галактики, или до разрушаване на по-малкия участник в сблъсъка.

Във всеки случай подобни катаклизми обикновено водят до взрив на звездообразуване и до глобални преустройства вътре в тях. Изучаването им впоследствие може да подскаже на учените защо част от галактиките бързо "утихват" след такива сблъсъци.

Галактиката NGC 1316 в съзвездие Пещ е характерен пример за "космическа катастрофа", за което свидетелства нейната лещовидна форма и практически пълното отсъствие на кълбовидни струпвания в нейните околности. Традиционно се е смятало, че тази галактика е преживяла само един сблъсък с друго "звездно семейство", което се е случило преди около 3 милиарда години.

Нови снимки на NGC 1316, получени с 2,2-метровия телескоп MPG/ESO в обсерваторията Ла Сила, разкрили нови, неизвестни преди детайли на тази история. Съдейки по дължината на праховите "опашки" и наличието на множество "гирлянди" от бледи звезди в нейните околности, тя е погълнала не една, а няколко малки галактики.

По тази причина учените на шега я нарекли "сериен убиец", отбелязва РИА Новости.

Водещи

Най-четени