"Канцеларските плъхове" изчезват след 5 години 15.11 | 09:55

Факт: роботите все повече изместват човека

От Антония Михайлова

Трудно е да си представим съвременния живот без техническите устройства и постоянно появяващите се новости. Но не са мнозина тези, които се замислят, че устройствата с изкуствен интелект скоро могат да заменят повечето служители в офисите. Според учените това ще се случи още след пет години.

"Това вече е станало реалност и много канцеларски работници остават без работа. Разбира се, това ще се отрази на пазара на труда, но технологиите се развиват постоянно и стигат дотам, че устройствата с изкуствен интелект днес са способни да мислят и да се обучават като човек", цитира Daily Mail Андрю Андерсън, генерален директор на една от британските компании, работещи в сферата на изкуствения интелект. Според него роботите ще заменят служителите на нискоквалифицираните работни места доста по-рано, отколкото се смяташе.

Днес вече има устройства с изкуствен интелект, които, изучавайки закономерностите в текста, са способни да прочетат и разберат смисъла на целия документ. Именно тази способност към обучение ще сведе до минимум необходимостта от канцеларски служители, които изпълняват едни и същи задачи.

"Например роботът може да разпознава повторните жалби в застрахователните компании по номера на телефона или по адреса. Освен това, когато се изисква човешката намеса, електронният разум сигнализира. По такъв начин необходимостта от канцеларски служители става все по-малка", добавя Андерсън.

Някои хора вече използват роботи като домашни помощници, но понякога това води до непредвидени последствия. Преди няколко дни се чу за първия случай на самоубийство сред роботите. В Австрия прахосмукачка отказа да работи повече, включи се сама и се качи на нагорещения котлон.

В резултат роботът запали не само себе си, но и дома на своя стопанин. Потърпевшият прехвърли вината на фирмата производител. Местните журналисти се шегуват, че роботът се е решил на тази крачка, тъй като му било дошло до гуша от постоянното чистене.

Най-четени