„Космическа“ риза за максимално удобство 04.07 | 18:25

Вдъхновената от космическите скафандри риза „Аполо“ е точката, в която технологията среща модата

От Георги Георгиев

Риза, която абсорбира телесната топлина и я съхранява в тъканта, може да направи потенето в официално работно облекло и последвалата го миризма неприятни спомени от миналото.

Екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) е разработил модела "Аполо" (по името на програмата, изпратила първите хора на Луната), който може успешно да регулира телесната температура. В основата на иновацията стоят материали, способни на фазов преход – преминаване от едно агрегатно състояние в друго. Те са подобни на материалите, използвани в космическите скафандри на НАСА.

Според информацията, публикувана на сайта за финансиране на нови проекти Kickstarter, ризата разполага с четири ключови технологии. Първо материалите с фазов преход изсмукват излишната топлина около тялото (например при активно движение в горещ летен ден) и след това я връщат обратно в момента, в който температурите спаднат. Така, когато човек влезе в стая с включен климатик, той няма да зъзне изпотен, а ще бъде приятно стоплен от ризата.

Второ, ризата "Аполо" разполага със синтетична смес от тъкани, които могат да попият и отведат потта далеч от кожата. Трето, платът е покрит с бактерициден слой от сребърни нишки, който може да контролира размножаването на бактериите, предизвикващи неприятна миризма. И четвърто, ризата разполага с разтегливи тъкани, които позволяват максимална свобода на движение.

Въпреки че са се концентрирали върху технологиите, изобретателите от MIT не са оставили на заден план и стила на "космическата" риза. Първоначално те са създали повече от 10 модела, от които впоследствие избрали най-стилния.

Очаква се ризата да се появи на пазара това лято на цена от 130 долара. Тя ще се произвежда от специално формираната за целта компания, наречена шеговито Ministry of Supply (Министерство на доставките).

Иновацията вече се радва на голям интерес в Kickstarter. За трите седмици от представянето на проекта са събрани общо 195 хил. долара, което превишава многократно поставената в началото цел от набирането на 30 хил. долара. С допълнителните пари авторите на проекта смятат да увеличат асортимента си от цветове и модели на ризата, която ще се произвежда на територията на САЩ.

Водещи

Най-четени