"Нано велкро" улавя раковите клетки в кръвта 08.03 | 20:34

Новата технология ще улесни неимоверно диагностикта и лечението на ракови заболявания

От Георги Георгиев

Циркулиращите туморни клетки в кръвта играят ключова роля за образуването на ракови метастази. Те са познати на медицината повече век и учените от дълго време безуспешно се опитват да ги проследят и уловят.

Екип от изследователи от университета в Лос Анджелис, Калифорния (UCLA) e успял да извърши значителен пробив тази насока, разработвайки иновативно нано-устройство, работещо на принципа на велкрото, пише PhysOrg. С него те успяват по ефективен начин да идентифицират и уловят циркулиращи ракови клетки в кръвта (CTC).

Сегашният златен стандарт за определяне на статуса на раковите заболявания включва инвазивната биопсия на туморни тъкани. В ранните етапи на метастазите обаче е трудно да се идентифицира мястото, на което да се направи биопсията. Това води до загуба на ценно време и намалява шансовете за успешно лечение.

Чрез улавянето на CTC с новото устройство лекарите ще могат да направят "течна" биопсия, която позволява ранно диагностициране на болестта както и подобрен мониторинг на развитието на рака и реакцията му на лечение.

Разработената от UCLA технология е разположена в микрофлуиден чип от второ поколение с размери от 2,5 на 5 сантиметра. Базирана е на по-ранна разработка на технологията тип "хартия за мухи", която включва покрит с наностълбчета силициев чип, улавящ раковите клетки в кръвния поток.

"Лепкавостта" на повърхността на чипа се дължи на взаимодействието между наностълбчетата и характерни за раковите клетки наноструктури, известни като микровили. По този начин се създава ефект, който много прилича на ефекта от допирането на двете части на велкрото.

При изпитанията методът от второ поколение е показал висока ефективност при улавянето на редките туморни клетки в кръвта на пациенти, страдащи от рак на простатата. Учените се надяват един ден той да стане по-евтин и бърз от сега съществуващите техники за диагностика.

Водещи

Най-четени