"Научиха" дендритни клетки да разпознават рака на кожата 25.06 | 11:19

Според учените методът им е многообещаващ в борбата с рака на кожата

От Кремена Бедерева

Модифицирани клетки на имунната система на човека могат да откриват и унищожават меланома - най-агресивния вид рак на кожата, установиха американски учени, резултатите от работата на които са публикувани в научното издание Journal of Clinical Investigation, съобщи РИА "Новости".

Изследователи от университета "Дюк" и от изследователската лаборатория "Мерк" под ръководството на Скот Пруит са създали специален тип дендритни клетки, за да помогнат на имунната система да открива раковите клетки. Дендритните клетки са "свързващо звено" между вродения и придобития имунитет.

Във всички клетки на живия организъм "работят" комплекс частици протеази, които действат като "фабрика за отпадъци", преработвайки отработените или увредени молекули на протеините. В здравите тъкани е налице основен тип протеазоми (constitutive proteasomes, cPs), а в увредените или болни - т.нар. имунопротеазоми (immunoproteasomes, iPs).

В увредените клетки IPs преработват протеините до отделни фрагменти, които след това "се излагат" на повърхността на поразените клетки, допълва БТА. Това помага за разпознаването им от дендритните клетки и последващото им унищожаване от клетките на имунната система.

В клетките на повечето типове рак, включително на меланома, действа само протеазома тип cPs, което прави невъзможно получаването на протеинови фрагменти, разпознаваеми от имунната система. Учените са модифицирали дендритни клетки по такъв начин, че те са разпознавали раковите клетки.

Получените клетки са били имплантирани на пациенти с меланома, намиращи се в ремисия. Една четвърт от пациентите са получили ваксина с обикновени дендритни клетки, а една пета - с модифицирани. При всички случаи ваксинирането е давало имунен отговор, който е достигал своя максимум след 3-4 инжектирания на дендритни клетки.

У пациентите, които са получили специално променени клетки, е бил установен по-продължителен имунен отговор. Според учените методът им е многообещаващ в борбата с рака на кожата.

Водещи

Най-четени