"Умни" портфейли казват кога ви свършват парите 08.12 | 18:31

Снабдените с Bluetooth „кесии“ помагат за контрол на харчовете

От Любомир Тасев

Всеки знае колко е лесно да се изгуби дирята на харчовете. Сега, благодарение на специалист от Масачузетския технологичен институт (MIT) и изобретените от него "умни" портфейли, проблемът може да бъде разрешен, пише Daily Mail.

Джон Кестнър е създал три различни портфейла от серията "Proverbial Wallets", които "казват" кога парите свършват. И трите портфейла имат чип с Bluetooth връзка и информацията за банковата сметка на собствениците им постоянно се осъвременява.

Единият от трите портфейла, "Mother Bear" ("Мама Мецана"), е проектиран така, че става все по-труден за отваряне с намаляването на парите на потребителя. Той може да бъде програмиран да работи с определен месечен бюджет.

Портфейлът "Peacock" ("Паун") расте и се свива съобразно банковия баланс на собственика си. Предназначен е да възпрепятства неразумните харчове.

Третият портфейл, "Bumblebee" ("Земна пчела"), вибрира и бръмчи гневно всеки път, когато потребителят харчи пари. Продължителността на бръмченето се определя от количеството на изхарчените пари.

"Често ни е трудно да контролираме потребителските си импулси и така се получава разминаване между решения и последствия", казва Кестнър.

На този етап портфейлите са прототипи, но ако потребители и банки проявят интерес, те могат да бъдат пуснати в масово производство, се казва в изявление на Масачузетския технологичен институт.

Водещи

Най-четени