13-годишен британец направи термоядрен реактор 07.03 | 10:47

Джейми Едуардс не срещнал подкрепа от университети, помогнало му родното школо

От Антония Михайлова

Британският ученик Джейми Едуард, на възраст 13 години, направи термоядрен реактор и счупи предишния рекорд на американския тийнейджър Тейлър Уилсън, който успял да го направи на 14 години, съобщава Guardian.

Едуардс се заел със създаването на реактора през октомври и след пет месеца успял да получи хелий с ядрен синтез. В работата си тийнейджърът бил вдъхновен от експеримента на Уилсън, който станал най-младият създател на ядрен реактор през 2008 година. Едуард се обърнал с идеята си към няколко университета, но не срещнал подкрепа и накрая получил финансиране от своето училище в гр. Пенвортам.

"Бях малко изненадан и – трябва да призная – малко нервен, когато Джейми предложи своята идея, но той ме убеди, че училището няма да литне във въздуха", казва директорът на училището Джим Хъриган.

За създаването на реактора ученикът похарчил две хиляди фунта, още хиляда училището заделило, в случай че Едуардс или други ученици искат да продължат тази работа, за да направят производството на енергия с реактора по-ефективно.

Основните части на реактора са вакуумни помпи, източник на високо напрежение, вакуумна камера и система, доставяща деутерий, който се явява гориво за ядрената реакция.

Както и Уилсън, Едуардс сглобил устройство, известно като фузор Фарнсуърт-Хирш. Той се състои от две метални мрежи във вакуумна камера. Термоядреното гориво в такъв реактор се йонизира от напрежението между мрежите. Положително заредените йони се ускоряват и при техния сблъсък в центъра на камерата между тя може да се породи реакция на термоядрен синтез, пояснява РИА Новости.

Водещи

Най-четени