19 млн. долара за снимка на черна дупка 19.12 | 10:35

Учените ще изясняват съществуват ли, аджеба, такива обекти

От Антония Михайлова

Европейски астрофизици възнамеряват първи в света да получат изображение на черна дупка. За осъществяване на тази отколешна мечта ще им помогнат заделени за тази цел 19 милиона долара.

Европейският съвет по научни изследвания е връчил парите на група учени, работещи над проекта BlackHoleCam. Целта на проекта е да се погледне с оптично око на свръхмасивната черна дупка, намираща се в центъра на Млечния път, и да се направи изображение на нейния условен радиус, или така наречения хоризонт на събитията – теоретична граница, отвъд която не може да се върне нищо, дори светлината.

"Повечето астрофизици смятат, че черните дупки съществуват, но никой още не ги е виждал", казва един от тримата водещи изследователи на проекта BlackHoleCam Хейно Фалк от холандския университет в Неймеген.

"Днес имаме достатъчно напреднала техника и можем реално да получим изображения на черни дупки, проверявайки наистина ли съществуват те, както предсказват учените. Ако няма "хоризонт на събитията", то няма и черни дупки", отбелязва Фалк.

В рамките на проекта за изследване на централната черна дупка на Млечния път ще бъде използван метод, наречен Very Long Baseline Interferometry. При използването му различните радиотелескопи, намиращи се в различни точки на Земята, се фокусират върху обекта, а след това суперкомпютър синтезира и интегрира получените от тях данни. Благодарение на тази методика условно се създава виртуален телескоп с размерите на нашата Земя.

Учените няма да успеят да получат изображение на самата черна дупка в рамките на проекта BlackHoleCam, но се надяват, че ще могат да видят хоризонта на събитията, предсказан от Айнщайн в теорията на относителността.

Изсмукваният в черната дупка от нейната чудовищна гравитация газ преди изчезването изработва мощно радиолъчение. Хоризонтът на събитията може да покаже своето присъствие, хвърляйки сянка върху това ярко лъчение, казват изследователите.

"Теорията на относителността на Айнщайн е най-добрата теория на гравитацията, която ни е известна, но не е единствената. Ние ще използваме тези наблюдения, за да изясним съществуват или не черните дупки – тези скъпи на сърцата на астрофизиците обекти", казва друг водещ изследовател от проекта BlackHoleCam – Лучано Рецола от Университета "Гьоте" във Франкфурт.

"Най-после имаме възможност да проверим гравитацията в режим, който доскоро принадлежеше на сферата на научната фантастика. Това ще бъде преломен момент в съвременната физика", добавя ученият.

Екипът на BlackHoleCam планира също да задейства обсерваторията в Чили с нейната огромна Атакамска милиметрова/субмилиметрова решетка. Участниците в проекта ще си взаимодействат тясно с астрономите от американския Телескоп на хоризонта на събитията, който има аналогични цели, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени