Curiosity засне загадъчна светлина на Марс 09.04 | 09:41

Уфолозите веднага привидяха присъствието на НЛО

От Антония Михайлова

Американският марсоход Curiosity запечата ярка светлина на повърхността на Марс. На снимките се вижда вертикална ивица ярка светлина, която сякаш извира от недрата на Червената планета.

В. Houston Chronicle и други местни издания са публикували серия снимки, направени от марсохода на 3 април. Американският уфолог Скот Уоринг, първи пуснал тези снимки в своя сайт, изказва мнението, че това са следи от присъствието на НЛО.

Но официалната наука е настроена скептично. Джъстин Маки, специалист от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, ръководител на групата, управляваща навигационната камера на марсохода, смята, че едно от възможните обяснения на загадъчната светлина е отблясък от слънчевата светлина върху марсианска скала.

Всички снимки с това "слънчево зайче" са направени с дясната камера на Curiosity, а "лявото око" на марсохода не е фиксирало това явление. Скалата е била на разстояние 160 метра от марсохода на 3 април 2014 г.

Според специалиста подобни неща са се случвали и преди. Слънцето в момент на снимки стояло ниско над хоризонта и в необходимата посока, така че неговото разположение не противоречи на предложеното обяснение, допълва ИТАР-ТАСС.

Водещи

Най-четени