Curiosity откри на Марс вода, ура! 27.09 | 09:53

Връщат се надеждите, че на Червената планета има живот

От Антония Михайлова

На Червената планета има вода! Това доказва изследване на марсианската почва, проведено от марсохода Curiosuty, пише на сайта на НАСА.

Химичният анализ на образците е проведен директно на Марс с помощта на оборудването, което носи на борда си Curiosuty в рамките на мисията Mars Science Laboratory. Резултатите от химичния анализ на почвата, обработени от 34 учени, са публикувани в сп. Science.

В първия образец от почвата, който събрала подвижната лаборатория, са открити 2% вода. Специалната кофичка на марсохода събрала от повърхността на планетата прах и дребнозърнеста почва. След това в лабораторията образецът бил нагрят до +835°С. В резултат на изследването в образеца били открити кислород, въглероден диоксид и сяра. Авторът на един от отчетите – Лори Лешин от Политехническия институт Ренселър, отбелязва, че подобен успех при изучаването на първата проба почва е удивителен и позволява на учените и в бъдеще да размишляват над възможността за съществуване на живот на Марс.

НАСА твърди, че именно с тази цел Curiosuty е бил изпратен на Червената планета. Търсенето на признаци на живот се извършва с помощта на оборудването на марсохода. За анализа на пробите е използван уредът SAM, който представлява комплект от инструменти и включва газов хроматограф, масспектрометър и лазерен спектрометър. С тези инструменти марсоходът има възможност да идентифицира широк спектър химични съединения.

Освен това Curiosuty е открил особено химично съединение от хлор и кислород, което учените идентифицират като хлорат или перхлорат. Преди такова съединение е било открито само на Северния полюс на Марс. Анализите на марсохода, който се намира в кратера Гейл, може да свидетелстват за глобално разпространение на химичните съединения по цялата планета.

Марсоходът е открил и карбонатни съединения, чието възникване е възможно само при наличието на вода в почвата.

Обединяването на анализа на вода и летливи вещества с данните за минералогичния, химичния и геологичния състав от повърхността на Марс ще дадат на изследователите най-пълната информация, получавана някога за планетата, казва Пол Махафи от НАСА, който работи с уреда SAM. Тези данни ще помогнат да се разберат процесите, протичащи на повърхността на планетата, както и да се обясни наличието на вода на Марс.

Химичната лаборатория на марсохода е способна да открие и органични вещества. Преди време беше съобщено, че SAM е открил прости органични съединения, но учените се усъмниха, че те са с марсиански произход. Сега предстои Curiosuty да търси такива и в получените образци от почвата. Лори Лешин изчислява, че внимателното изучаване дори на един малък образец ще позволи на учените да си съставят представа за цялата планета.

Учените твърдят, че надежда да докажат възможността за съществуването на живот на Марс все още има. Само преди дни НАСА обяви, че марсоходът не е открил метан в атмосферата на планетата, а той е един от ключовите индикатори за присъствието на живи организми.

Водещи

Най-четени