Curiosity „стреля“ с лазера си за първи път 20.08 | 10:49

Марсоходът на НАСА започна да изследва скалите на Червената планета

От Георги Георгиев

Американският марсоход Curiosity използва своя лазер за първи път след кацането си на Марс, съобщават от НАСА.

Целта, срещу която са били насочени първите 30 високо енергийни изстрела на инструмента ChemCam (съкратено от Chemistry and Camera), е било парче скала с размерите на юмрук, наречено от учените Coronation.

Всеки един от импулсите бил с мощност над един милион вата и с продължителност от пет милиардни от секундата. Тази колосална енергия изпарила част от камъка, превръщайки я в светеща йонизирана плазма.

Светлината от плазмата била уловена от ChemCam и анализирана от три спектрометъра, чиято цел е да определят химическия състав на скалата. В момента учените от НАСА обработват получените резултати, които според тях са по-добри дори от тези при тестовете на системата на Земята. Самите спектрометри са способни да засекат общо 6144 дължини на вълната в ултравиолетовия, видимия и инфрачервения светлинен спектър.

Целта на това първо използване на лазера е била основно за проверка на изправността на приборите. То обаче може да предостави и допълнителни ползи, смятат учените. От получените данни те ще разберат дали съставът на скалата се променя в течение на импулсите. Подобна промяна може да е знак за наличието на прах или друг материал върху камъка, който е бил пробит от лазера, преди да се достигне до вътрешността му.

Наред с първите научни резултати специалистите от НАСА публикуваха висококачествения вариант на записа от образцовото кацане на Curiosity преди две седмици в кратера "Гейл".



Освен с лазер и спектроскопи високо технологичният роувър, струващ на НАСА 2,5 млрд. долара, разполага с още девет хай-тек инструмента. С тях през следващите две години управляваната от Земята машина ще изследва кратера "Гейл" за наличието на следи и условия за съществуването на микробиологичен живот в древността.

Водещи

Най-четени