Curiosity ще получи подкрепление 06.08 | 11:35

Новият апарат ще се опита да разбере какво се е случило с атмосферата на Марс

От Антония Михайлова

Марсоходът Curiosity, който навъртя една година работа на Червената планета, скоро ще получи подкрепление.

Инженерите на НАСА започнаха подготовката за изпращане на сондата Maven, специално създадена, за да разгадае главната загадка на Марс и най-после да изясни какво се е случило с нейната атмосфера.

Транспортен самолет C-17 ще отведе сондата от завода в Колорадо до Космическия център "Кенеди” във Флорида. Апаратът се намира в стерилен хангар – така учените защитават Марс от зараза със земни бактерии.

"Когато готовият космически кораб се отправи към космодрума, ние изпитваме смесица от вълнение и стрес – казва мениджърът на програмата Maven от компанията Lockheed Martin, цитиран от Herald. – Това е все едно вашето дете да иде в университет след завършване на средното училище. Вие се гордеете с работата, която вече е свършена, но знаете, че помощта ви все още е необходима.”

Maven ще бъде изстрелян от стартовата площадка във Флорида през ноември – апаратът трябва да влезе на орбита около Марс през септември 2014 г. На борда на сондата има няколко уреда, които ще изучават изотопния състав на атмосферата на Червената планета и ще търсят причините за загубата на по-голямата й част. Доказано е, че в миналото тази планета е имала не само по-плътна атмосфера, но и океани и реки, които са текли по нейната повърхност.

Междувременно Curiosity отбелязва първата си годишнина от кацането на повърхността на Марс в движение – той с пълна пара се движи към подножието на планината Шарп. За да преодолее 8 километра, ще му е необходима около година, тъй като инженерите пишат програмния код буквално за всяка "стъпка” на марсохода. Именно в района на Шарп учените откриха интересни геологични образувания, които може да хвърлят светлина върху миналото на планетата.

Сега на орбита около Марс работят сондите на НАСА Mars Odyssey и MRO, както и Mars Express на Европейската космическа агенция. Върху повърхността на планетата се трудят марсоходите Curiosity и Opportunity на НАСА.

Curiosity е най-големият (с размер на автомобил) и най-съвършеният марсоход в историята. Апаратът тежи 899 кг, дължината му е 2,9 метра, на борда му има две научни лаборатории и няколко инструмента, включително камери с висока резолюция. Екип от 400 души на Земята осигурява работата на Curiosity.

Водещи

Най-четени