ESA дaде „зелена светлина“ на проект за космически самолет 27.05 | 11:15

Самолетът Skylon ще може да извежда хора и товари до 15 тона в ниска околоземна орбита

От Георги Георгиев

След 30 години на разработки космическата агенция на Великобритания и Европейската космическа агенция (ESA) одобри бъдещата работа по проекта за космически самолет Skylon, съобщава сайтът Universe Today.

Skylon, който се разработва в английската компания Reaction Engines, е безпилотен летателен апарат за многократна употреба, който може да достига до ниска земна орбита, излитайки от конвенционални писти.

С дизайн на космически кораб от "Междузвездни войни" Skylon е едностепенен летателен, който е напълно самодостатъчно за успешен полет. Корабът не се нуждае от скъпи допълнителни ракети, външни резервоари за гориво огромни стартови площадки.

Хибридните двигатели SABRE на самолета използват течен водород, комбиниран с кислород от атмосферата при работата си в реактивен режим. При достигане на височина от 26 километра и скорост, пет пъти по висока от тази на звука, те превключват на ракетен режим със собствено гориво и издигат апарата до ниска земна орбита. Корабът ще се приземява подобно на совалките върху писти и скоро след това ще бъде готов за повторна употреба.

Основаната цел на Skylon е да намали разходите за извършването на комерсиална дейност в околоземна орбита, доставяйки товари до 15 тона в това число сателити, екипировка и дори хора на много по-ниска цена.

Системата вече получи одобрение от звеното към ЕСА, занимаващо се с оценка на дизайна, което отчете, че проектът на двигателите няма пропуски и разработката може да продължи.

От космическата агенция на Обединеното кралство заявиха, че компанията производител на двигателите ще направи важна демонстрация на системата за охлаждане на двигателите по-късно през това лято.

Водещи

Най-четени