Eлектромобил счупи световния рекорд с 328 км/ч 24.09 | 11:30

Electric Blue е създаден от американски студенти, които искали да го "пенсионират"

От Антония Михайлова

Електрическият автомобил Electric Blue, създаден от американски студенти, счупи световния рекорд по скорост сред електромобилите и достигна 328 км/ч. Съревнованието между екипажите на почти 180 електромобила се състоя на територията на соленото езеро Боненвил, което се намира в щата Юта и заема площ около 260 квадратни километра.

Electric Blue се разработва и модифицира от 10 години, в което вземат участие повече от 130 студенти от университета "Бригъм Йънг". Машината представлява капсула с обтекаема форма от въглеродно влакно със скрити под корпуса колела, а теглото ѝ не превишава 500 кг. Двигателят се захранва от няколко литий-желязо-фосфатни батерии.

Забележително е, че по думите на капитана на студентския екипаж на Electric Blue Кели Хейлс, те искали вече да отпишат колата, но наскоро продължили експлоатацията ѝ в надеждата да поставят нов рекорд.

"Миналата година се готвехме да изпратим електромобила в "пенсия", но все пак решихме да продължим експлоатацията му с една година. Сега Electric Blue вече може да се оттегли на заслужен отдих с рекорда, който, струва ни се, още дълго време няма да бъде счупен", отбелязва Кели Хейлс.

Предишният световен рекорд е поставен през 2011 година и принадлежи на същия автомобил, който тогава ударил 250 км/ч.

1395671

Водещи

Най-четени