GPS система с добавена реалност помага на шофьорите 11.05 | 12:02

Виртуални стрелки и съвети върху екрана „обясняват“ ситуацията върху пътното платно

От Георги Георгиев

Корейската компания Pioneer обяви създаването на нова система за автомобилна навигация, която разполага с добавена виртуална реалност.

Системата AVIC-VH09CS е снабдена с допълнителна камера и софтуер, който анализира пътната обстановка и в реално време показва на шофьора какво точно се случва на пътя, пише physorg.com.

Освен със стандартните навигационни GPS функции, системата e снабдена и с т.нар. скаутър режим (scouter mode). При него се използва инсталирана извън колата камера, която следи ситуацията с по-широк ъгъл, отколкото шофьорът може да види през огледалата за задно виждане. Системата обработва получената информация и добавя към картината на пътя виртуални стрелки, които ви помагат на водача да не се отклонява от курса.

Устройството е много полезно при сложни пътни възли на множество нива, които шофьорът не познава добре. В такива случаи гласовите съвети от рода на "завийте на дясно след 100 метра" не вършат особено добра работа.

Системата е способна да идентифицира и честите места на пътните знаци и светофарите и по този начин да улесни допълнително навигацията.

Очаква се Pioneer AVIC-VH09CS да се появи на японският пазар по-късно през май 2011 г. на цена от около 3700 долара.

Водещи

Най-четени