GSM-и с микроскоп се грижат за здравето в бедните райони 16.02 | 19:33

CellScope поставя диагнози и прави дистанционни консултации с лекари

От Георги Георгиев

Устройство, което превръща мобилния ви телефон в микроскоп, е на път да постигне революция в здравеопазването на селските райони. CellScop, е сравнително евтин за медицинска апаратура и дава възможност за по-съвършена диагноза на пациенти от селските и бедни общности по целия свят, предаде good.is.

CellScope може да бъде полезен за местните предприемачи, които да отворят своя "теле-медицинска будка".

Те ще бъдат обучени как да използват микроскопа, за да правят кръвни тестове, тестове за малария и дори да диагностицират туберколоза и след това да изпратят информацията чрез мобилния телефон до лекар-партньор и лаборатория в града за по-точна диагноза на заболяването.

За посещението в "теле-медицинска будка" ще се заплаща малка такса, така че подобна здравна услуга ще се превърне в бизнес, което би трябвало да осигури качество на процеса.

Създателите на проекта CellScope са биоинженери от Калифорнийския университет Бъркли. За да проверят доколко изобретението им е наистина полезно, те се присъединиха към неправителствената организация "Световните здравни партньори" и проведоха тестове в бедните селски райони на Индия.

Резултатите от тестовете показват показва, че микроскопът за мобилен телефон работи ефективно на територията на Индия, тъй като страната има добре развита телекомуникационна мрежа и много добри лекари. От друга страна пациентите се оказали готови да плащат за подобен преглед, вместо да инвестират в скъпи и времеемки пътувания до големия град за медицински прегледи и експертиза.

Тестовете на CellScope продължават.