Google ще спасява 3054 изчезващи езика 27.06 | 10:08

Проектът „Езици, застрашени от изчезване“ цели да събере тази част от световното културно наследство

От Георги Георгиев

Дали стане по-лошо, ако в даден момент хората спрат да говорят арагонски, навахо или оджибва? Или Коро – език, който съвсем наскоро бе открит в една малка местност в Североизточна Индия?

Едва ли това ще бъде от такова значение за отделните индивиди, но от подобно изчезване на езици определено ще изгуби световната култура – ако не се вземат навременени мерки, очакванията са че до 2100 г. близо 3 054 слабо разпространени езика ще бъдат безвъзвратно загубени.

Ако има някаква надежда за спасяването на тези езици, тя е в информационните центрове, като тези на Google. Филантропското звено на интернет гиганта Google.org е стартирало проекта "Езици, застрашени от изчезване" (Endangered Language), информира Mashable. Това е уебсайт, посветен на запазването на тези древни езици, на които днес говорят едва по няколко хиляди жители на земята.

Сайтът, който бе стартиран в началото на миналата седмица, разполага с видео материали и интерактивна карта. Любопитните могат да кликнат върху всяка от точките, които висят над отделните държави и така да чуят как звучи езикът, който се говори в дадената местност.

"Документирането на над 3 000 езика, които са на ръба на изчезването, е важна стъпка към запазването на културното разнообразие", пишат мениджърите на проекта Клара Родригес и Джейсън Рисман.

Тяхната идея е да обединят множество усилия на отделни хора да запазят езиците под банера Google.org, както и да се привлекат нови ентусиасти към това благородно дело.

Водещи

Най-четени