IBM създаде памет от едва 12 атома 17.01 | 20:50

Технология миниатюризира компютърните елементи до атомно ниво

От Стоян Николов

Американски и германски учени създадоха най-малката магнитна памет в света, побираща се едва в 12 атома, пише Север.бг.

Разработката на американския технологичен гигант IBM има вместимост 1 бит информация, а атомите са подредени в две редици по шест, като всяка двойка има две магнитни състояния, отговарящи на 0 и 1 в двоичен код.

Учените от Германския център за свободни електрони и лазерна наука "построили" наноустройството атом по атом, използвайки ултрамодерен сканиращ тунелен микроскоп. Били избрани атоми на желязото, като резултатите надминали и най-смелите очаквания на научната общност - с новата технология един байт, съответващ на осем бита, може да бъде съхраняван на невъобразимо малка площ - 4 на 16 нанометъра (нанометърът е една милиардна част от метъра).

По този начин плътността на съхраняване на информацията при използване на нововъведението е сто пъти по-висока от тази, която съществува в момента в твърдите дискове на съвременните компютри. Новото изобретение ще позволи електронните компоненти да се смалят до невъобразими до момента размери, като достигнат атомно ниво.

При работата си учените предприели коренно различен подход, тъй като миниатюризирането на вече съществуващите чипове е достигнало предела си. Специалистите предпочели да изберат за градивен елемент на новата памет една от най-малките познати на физиката частици - отделния атом.

Най-четени