Intel показа нова технология за бърз трансфер на данни 25.02 | 17:30

Thunderbolt е заложена в новата линия лаптопи на Apple

От Деляна Петкова

Intel разкри технологията Thunderbolt, която позволява бърз трансфер на данни между компютри и HD видео с един кабел. Технологията позволява пренос на информация със скорост от 10Gbps.

Това означава, че може да трансферира филм с високо качество на картината (HD)за по-малко от 30 секунди.

Новата разработка на компанията излиза на пазара чрез техническо сътрудничество с Apple и е на разположение първо в новата линия лаптопи на Apple, MacBook Pro, разказват от Intel. Thunderbolt, преди наричана с кодовото наименование "Light Peak”, трансферира медийни файлове по-бързо, опростява връзката между устройствата и поощрява новите начини за изграждане и ползване на компютрите.

Технологията Thunderbolt постига тази задача чрез два комуникационни метода или протоколи -- PCI Express за трансфер на данни и DisplayPort за дисплеи. PCI Express има гъвкавостта за свързване с почти всякакъв тип устройства, а DisplayPort може да постигне дисплей резолюция по-висока от 1080p и едновременно с до осем канала аудио.

Технологията Thunderbolt е съвместима със съществуващите DisplayPort дисплеи и адаптери. Всички устройства с технология Thunderbolt споделят общ конектор и позволяват просто верижно свързване на устройствата едно за друго, като за свързването може да се ползват електрически или оптични кабели. 

Водещи

Най-четени