Microsoft обединява опита на такситата с възможностите на GPS 11.11 | 12:37

Проектът, който стартира в Пекин, залага на опита на 33 хиляди таксиметрови шофьори

От Кристалина Илиева

Не бихме отрекли преимуществата на системата за навигация GPS. Но не можем да не споменем и несъвършенствата й, когато става въпрос за градския трафик. Всеки, който някога е шофирал в града, знае, че често бързият маршрут не е по-краткият. Или че по-добрият избор е малка странична уличка, вместо големия задръстен булевард. Това може да ви каже шофьор на такси, който е по цял ден в градския трафик, но не и вашият GPS навигатор.

Точно тази спойка, между навигационна ви система и опита на таксиметровите шофьори, са решили да създадат изследователи от Microsoft. Иновацията се нарича T-Drive.

Изследователите на софтуерния гигант Ксинг Ксие и Ю Ченг се обръщат към експерти – 33 хиляди шофьори на такси в Китай с дългогодишна практика. Двамата ще наблюдават в продължение на три месеца локациите на GPS системите и времето, което отнема на такситата изминаването на разстоянията.

Използвайки колективната интелигентност и човешка съобразителност, изследователите искат да преборят машинния алгоритъм и да съберат информация кои маршрути са били избирани, а кои избягвани в определен момент и кога.

В края на изследването си Ксинг Ксие и Ю Ченг обещава да конструират модел на работа на GPS системите, който може да ви спести от 5 до 30 минути.

Към момента изследователите от Пекин са подготвили прототип, достъпен за служители на Microsoft за тестово ползване. За да се приложи системата за САЩ, трябва да се повтори същото мащабно начинание в американските градове.

Водещи

Най-четени