Mишки срещу терористи 15.11 | 09:28

Израелска компания ползва мишки за откриване на експлозиви и наркотици

От Георги Георгиев

Израелската компания BioExplorers е амбицирана да революционизира откриването на експлозиви и наркотици по летищата с помощта на мишки, които са в ролята на специално обучени за целта секретни агенти, предаде БТА

Гризачите могат да бъдат тренирани, за да подушат наркотици, пари, заяви основателят на BioExplorers Еран Лумброзо. Мишките имат по-силно обоняние от полицейските кучета."

Ползваната от компанията система е проста. Пътник влиза в кабина и върху него попада силна струя въздух, която впоследствие е отведена в непрозрачна кутия с дупки, в която има осем мишки.

Ако подушат миризма на подозрително вещество, което са тренирани да открият, гризачите дават предупредителен сигнал, като се групират в специално проектирано за целта отделение на кутията. Сензори следя движението на мишките и подават сигнал за тревога при определено поведение.

Ако проблем с "миризмата" на пътника не бъде открит, той може да напусне кабината след 8 секунди.

Всяка кабина е снабдена с три кутии, като във всяка от тях мишки си предават щафетата след 4-часова "работа".

Условията за живот на тези мишки, които редовно са хранени, са далеч по-добри в сравнение с тези на лабораторните мишки, увери Лумброзо. Той допълни, че мишките на BioExplorers минават двумесечни тренировки, преди услугите им да бъдат ползвани за 18-месечен период.

Водещи

Най-четени