No speako Espanio? Google Translate вече и по телефона 13.01 | 13:31

Да се надяваме, че няма да има „I am just asking = Аз съм просто кралят на задниците“

От Любомир Тасев

Звучи малко като научна фантастика. Интернет гигантът Google пуска в действие приложение за мобилен телефон, което ще позволява превод на разговорите в реално време, информира британският вестник Daily Mail.

Телефонният Google Translate за апаратите, използващи операционната система Android, ще ви дава възможност да говорите на английски с някой, който ви отвръща на испански.

Засега потребителите трябва да активират функцията чрез натискане на бутон след всяко изречение, но от Google твърдят, че след малко повече от година, услугата ще е достъпна в реално време.

Използваната технология работи, като изпраща запис на казаното до сървърите на Google, които препращат на абоната от другата страна на линията аудио запис с превода.

Тестовата версия на приложението поддържа само английски и испански, но скоро се очаква да бъдат добавени и други езици.

През декември приложението WordLens за iPhone се превърна в сензация, след като показа, че може да разпознава текст, заснет от вградената камера на смартфона. За съжаление и тази функция работи само с английски и испански.

Google пък вече усъвършенства онлайн преводача си.

Макар ранните версии на Google Translate да творяха абсурди от рода "EN: I am just asking = BG: Аз съм просто кралят на задниците", постоянно разрастващата се база данни от думи и словосъчетания вече помага за по-голяма достоверност на превода.

Към днешна дата услугата обхваща над 50 езика от говорените на планетата около 6 000.

Водещи

Най-четени