Nokia показа гъвкав прототип 28.10 | 19:50

Иновационната джаджа се командва посредством извиване и огъване

От Георги Георгиев

По време на тазгодишното изложение на Nokia в Лондон финландският производител на телефони очарова посетителите с прототип на уникално гъвкаво устройство с големината и екрана на смартфон (малко под 5 инча), командвано посредством извиване и огъване, съобщава PhysOrg.com.

С него потребителят може да сърфира из менютата, да преглежда снимки и да командва музикалния плейър посредством интуитивни движения на огъване, които извършва с ръцете си. За момента прототипът е наречен просто "кинетичното устройство на Nokia” (Nokia kinetic device).

Джаджата е снабдена с OLED дисплей, който успешно се огъва във всички посоки. Прототипът бе демонстриран от Тапани Йокинен, изследовател от Nokia Research Center (NRC).

Създателите на новата технология са далеч оt мисълта, че тя може да замени традиционната сензорна технология при мобилните устройства. Вместо това китетичното устройство може да намери приложения при определени условия като много студен климат, който не позволява ефективното използване на сензорните екрани. То дори ще може да се ползва от хора, носещи ръкавици.

Друго потенциално приложение на гъвкавата джаджа е, че тя може да се използва, без да има нужда да се гледа в екрана ѝ. Това я прави подходяща за хора увредено зрение и за шофьори, които ще да запазят максимално концентрацията си при шофиране.

Попитани кога технологията ще се появи на пазара, от Nokiа отговориха, че въпросът зависи най-вече от очакваните нива на търсене.

Водещи

Най-четени