Opportunity тръгна към точката Соландер 28.10 | 11:32

От Антония Михайлова

Марсоходът ветеран Opportunity тръгна към главната цел на своето изследователско пътешествие – точката Соландер (Solander Point), разположена на северния връх на висок марсиански хълм.

Роувърът ще бъде насочван съгласно карта, съставена от орбиталните спътници около Червената планета.

Ъгълът на наклона е от 15 до 20 градуса, върхът на хълма, към който се насочва Opportunity, достига 40 метра височина. Точката Соландер е много по-висока от Кейп Йорк, която марсоходът изследваше 20 месеца от средата на 2011 година. От тази точка учените се надяват да получат прекрасни снимки, които ще направи Opportunity.

"Това ще бъде първият случай, когато роувърът ще се изкачи на висока чуждопланетна планина. В точката Соландер апаратът ще изследва древни породи и така ние се надяваме да надникнем в ранната история на Марс", казва ръководителят на изследователската група Стив Скайърс.

Учените се интересуват особено от глинените породи, открити в точката Соландер от спътника Mars Reconnaissance Orbiter.

За щастие сега марсоходът се намира на точното място в точното време – благодарение на това, че Opportunity е на северния склон на хълма в Южното полукълбо на Марс през зимата, неговите слънчеви батерии са насочени към Слънцето, което е много важно за неговото оцеляване.

През февруари 2014 г. слънчевата светлина на Червената планета ще бъде много малко. За да се справят с този проблем и да не загубят марсохода, учените отсега са намерили благоприятни за зареждането му участъци от склона, където Opportunity да престоява между пътуванията си.

Opportunity е истински ветеран и се намира на Марс от 2004 година. Скоро той ще отбележи десетгодишния си юбилей от пребиваването на Червената планета. За това време марсоходът е събрал много важни научно-изследователски данни и независимо че се движи изключително бавно, е успял да счупи рекордите на НАСА по пробег на други планети.

1087145

Водещи

Най-четени