Opportunity търси следи от катастрофата, лишила Марс от вода 15.08 | 15:51

Марсоходът ще изследва два слоя, формирали се преди няколко милиарда години

От Антония Михайлова

Марсоходът Opportunity, който работи на Марс почти десет години, започна да изследва следи от голямата екологична катастрофа, лишила от вода Червената планета, съобщава NASA.

Преди три месеца марсоходът се отправи на дълъг път от точката Cape York, където той работи около две години, към точката Solander Point, където се намират геоложки отлагания, формирали се преди няколко милиарда години, когато прясната вода на Марс станала киселинна.

"Пътешествието (с дължина 2,4 км) премина добре, Opportunity сега е много близо до Solander Point... Имаме време за изследване на контакта между двата геоложки слоя", казва Мат Голъмбек от Лабораторията за реактивно движение на NASA.

Марсоходът Opportunity е спуснат на Марс на 3 януари 2004 г. Сега той изследва западната част на 22-километровия кратер Индевър, където се намират и Cape York, и Solander Point.

На новото място роувърът ще изследва контакта между слоеве, състоящи се от сулфатни минерали, формирали се в киселинна среда, и по-древни породи, попаднали на повърхността след удар на метеорит. В резултат възникнал кратерът Индевър. Тези древни породи, както смятат учените, може да съдържат минерали, формирали се в присъствието на прясна вода.

Сега в Южното полукълбо на Марс, където се намира марсоходът, настъпва зима, интензивността на слънчевата светлина пада, пада и потокът енергия от слънчевите батерии на Opportunity. Учените обаче се надяват, че марсоходът ще може да работи и през зимата.

Водещи

Най-четени