Porsche разработва автомобилна система без педали 04.07 | 15:00

Системата оптимизира разхода на гориво и повишава безопасността на шофиране по познати маршрути

От Георги Георгиев

Каква част от изживяването по време на шофиране бихте преотстъпили на бордовия компютър на колата си? Удобно ли се чувствате при включен круиз-контрол, антиблокиращи спирачки и системите за контрол върху сцеплението? А какво ще кажете, ако нямате педали под крака си и оставите колата сама да решава с каква скорост да се движи във всеки един момент?

Инженерите от дизайнерския екип на Porsche са решили да реализират идеята за автомобил без педали, залагайки на предположението, че поне част от шофьорите ще възприемат иновацията добре. В момента те работят върху нова, усъвършенствана система за круиз-контрол, наречена ACC InnoDrive. Тя има за цел да изпрати педалите в историята, поне що се отнася за голяма част от времето, прекарано в шофиране, коментира автомобилният сайт Autoblog.

Системата, чиято цел е безопасността на шофьора и икономичния разход на гориво, работи по следния начин: Докато се движите по ежедневните си маршрути, с течение на времето вашата кола започва да заучава пътя и сама да изчислява ограниченията в скоростта, завоите и промяната в наклона в различните участъци.

След това тя взима суровите данни и ги използва, за да създаде профил на маршрута, който в последствие се използва като програма, командваща оптималната скорост на движение от точка А до точка Б. Оттук нататък всичко, което трябва да направите, е да държите ръцете си на волана и да насочвате автомобила.

Единственият въпрос е как колата ще разбира да спре, когато например светофарът пред вас ще светне в червено, тъй като системата не разполага с изключен режим за шофьорите, които предпочитат да карат колите си без намесата на компютър.

За момента ACC InnoDrive е на ниво прототип. Тестовият хардуер към нея е инсталиран в модел Panamera S на Porsche.

Водещи