Shell строи революционно съоръжение за втечнен газ в Австралия 12.11 | 14:16

Технологията е съвсем нова и спестява много от досегашните дейности, съпътстващи добива на суровината

От Кристалина Илиева

Shell получи разрешение да построи в Австралия плаващ газопровод, революционен по своята конструкция, който втечнява природен газ (LNG). Екологичният министър на Австралия Тони Берк даде официално зелена светлина на проекта, планиран да стане най-дългото подобно съоръжение в света, предаде АФП.

Условията за защита на околната среда на рядко населената северозападна част на континента са много строги. „Това е много голям проект и се използва първокласна технология. Не можем да рискуваме да сгрешим и сме длъжни да съхраним безценната ни морска природа непокътната“, заяви министърът на околната среда.

Платформата ще втечнява природенн газ от находището на Shell Prelude, енергиен ресурс, който е на път да се превърне във водеща индустрия в Австралия.

Плаващата подобна на кораб структура ще бъде дълга 480 метра, широка 75 метра и тежка около 600 хиляди тона. Очаква се съоръжението да струва около 5 милиарда долара. Но въвеждането на тази нова технология спестява необходимостта от платформи за компресиране в открито море, дълги тръбопроводи до брега, крайбрежни дейности като сондиране и строене на вълноломи както и конструкцията на наземна инфраструктура като пътища, складове и други.

Очаква се новата технология да има капацитета да компресира около 3.5 милиона тона от втечнен природен газ за година.

Съоръжението ще бъде теглено до различните кладенци и закотвяно за морското дъно. От Shell споделиха, че машината ще бъде изградена изключително устойчива, като може да издържи най-мощните морски циклони.

Официалният старт на революционната платформа е планиран за 2016 година.



Водещи

Най-четени