А ние, г-н президент, кога ще можем да си позволим електромобили? 26.03 | 16:36

След три-четири години, отговори Плевнелиев на въпрос на гражданин

От Ивелина Георгиева

Изпълнителната власт трябва да създаде механизми за мотивация на хората, за да ги стимулира да купуват екологични коли. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като направи пробна обиколка с електромобил пред парадния вход на "Дондуков" 2.

"Дали ще бъде паркирането в "синята зона", дали ще бъде възстановяване на част от данъка, дали ще бъде друга форма на подкрепа, категорично трябва да има подобни мерки", каза президентът.

Той поясни, че ще подкрепи усилията на правителството и ще работи усилено в тази посока.

Случаен гражданин обаче попита Плевнелиев кога българите ще можем да си позволим такива автомобили, пък било то и с евентуалните форми на държавна подкрепа. А отговорът на президента беше:

"Ако сега тази кола струва 80 хил. лв., то след три-четири години тя ще струва 30 хил. лв."

Освен това Росен Плевнелиев посъветва всички, които ще си купуват автомобили, да мислят за енергийната ефективност на страната.

Изключителен приоритет за нашата държава е енергийната ефективност, посочи държавният глава. Според него всички могат да мислят и действат от гледна точка на енергийната ефективност, с която се заявява отговорност към следващото поколение.

"Да бъдеш отговорен не означава да харчиш, толкова колкото искаш, а означава да харчиш толкова, колкото трябва, за да има за следващото поколение", коментира Плевнелиев.

Президентът направи една обиколка с електромобила Chevrolet Volt заедно с американския посланик Джеймс Уорлик. Той сподели с медиите, че колата е много удобна и комфортна, харчи 2 на 100, а в градско каране разходът е 0.

След кръгчето в центъра на София с екоколата държавният глава бе изключително доволен и заяви пред медиите, че първият автомобил, който ще си купи, след като спре да бъде президент, ще бъде зелен автомобил.

Плевнелиев подчерта, че е добър шофьор и много обича да кара. "Имам стаж буквално на тираджия и милиони километри зад гърба си", коментира той. Докато е живял в Германия, той е навъртал около 150 000 км годишно.

Според държавния глава електромобилите вече са тренд и света се е събудил и знае, че енергийната ефективност е част от него, навсякъде около него и трябва да се правят енергийно ефективни сгради и автомобили.

Затова той прогнозира, че до 2020 година 10% от автомобилите в света ще бъдат хибридни, електрически и зелени. Те ще харчат по-малко от 3 на 100.

Водещи