Австралийците се радваха на пълното слънчево затъмнение 14.11 | 10:01

Хиляди ентусиасти извадиха късмет, след като облачното небе се проясни в точния момент

От Георги Георгиев

Жителите на североизточните райони на Австралия и десетки хиляди туристи наблюдаваха рано тази сутрин пълно слънчево затъмнение, съобщиха международните агенции, цитирани от БТА.

Около 60 хиляди ентусиасти в най-северната част на страната се почувстваха истински късметлии, когато облачното небе внезапно се проясни, за да им даде перфектна гледка към Луната, минаваща между Земята и Слънцето.

Почитатели на астрономията, които се събраха в района на град Керн в щата Куинсланд, на 1800 километра северно от Брисбейн, видяха пълното закриване на Слънцето от лунния диск в продължение на около две минути.

В действителност най-дълго е продължило затъмнението в малкия град Порт Дъглас, където Луната напълно е закривала слънцето с 3 секунди по-дълго, отбелязва ИТАР-ТАСС. В близост до града с население малко над 4,5 хиляди души са се стекли над 20 хиляди туристи - основно пътници от круизни лайнери - които наблюдавали удивителното небесно явление от палубите на корабите.

Жителите на намиращия се южно от Кернс град Брисбейн видяха непълно затъмнение - Луната закри над две трети от слънчевия диск. На жителите на най-големия град на Австралия Сидни обаче не им провървя - от ранното утро небето там беше покрито от плътни облаци, отбелязва агенцията.

Около час време беше необходимо на Луната, за да премине пред лицето на Слънцето, превръщайки деня в полумрак. Температурата спадна рязко, а типичния за изгрева птичи хор замлъкна.

Слънчеви затъмнения може да се видят в различни части на света на всеки 18 месеца, но повечето от тях се случват над океана и малко хора успяват да ги видят, посочва агенцията. Днешното затъмнение беше наблюдавано и от жителите на Нова Зеландия. В столицата Уелингтън Луната закри около три четвърти от Слънцето.

Следващото пълно слънчево затъмнение в Австралия ще бъде след 16 години - на 22 юли 2028 г., отбелязва ИТАР-ТАСС.

Руският астрофизик Сергей Богачов от Института по физика "Лебедев" към Руската академия на науките, разсея породилите с на места страхове, че слънчевото затъмнение носи някаква опасност за хората.

"От физическа гледна точка затъмнение е просто сянка, сянка на Луната, която естественият ни спътник хвърля върху Земята. Каква вреда може да имаме от сянката?" - казва ученият.

Според Богачов за астролозите и езотериците пълното слънчево затъмнение може да има и друг смисъл, но той като физик може да каже само, че това е много интересно научно явление. То не нанася вреди, а носи само ползи за науката. Това е единствената възможност да се наблюдават процесите в слънчевата корона директно от Земята.

Водещи

Най-четени