Автоматизирана система следи пчелните семейства 08.09 | 13:19

Освен състоянието на кошера, системата може да дава информация и за околната среда и ареала на пчелите

От Ивайло Ачев

Научноизследователски организации, пчеларски организации и университети у нас разработват автоматизирана система, която контролира пчелните семейства в кошерите. Проектът "Интегрирана информационна система за безстресово дистанционно наблюдение и контрол на пчелните семейства" предвижда създаване на автоматизирано устройство, чиято главна задача е да осигури високи добиви от кошера при минимални разходи на труда.

Желанието на авторите на идеята е да намалят смъртността на пчелите, риска от заболявания, паразити и вредители. Така ще бъде решен въпросът с регистрацията на кошерите и окачествяването на меда.

Освен пчелите новата система може да следи и околната среда и така може да се получи важна информация относно екологичната защита и развитието на цъфтежните растения, допълват авторите на идеята.

При обединението на множество системи ще може да бъде създадена информационна мрежа от регионален, национален или дори глобален мащаб. Тя може да впрегне възможностите на Интернет в помощ на пчеларите.

Веднъж стартирана системата не изисква допълнителни инвестиции или човешка намеса. Тя се монтира в кошерите и износването ѝ съответства на жизнения цикъл на кошера – 15-20 години. На входа на устройството са качени външни и вътрешни сензори, които позволяват наблюдението вътре в кошера и извън него. Така се следи не само състоянието на пчелното семейство, но и ареала на движението на пчелите, разказват експертите.

Вече има подадена заявка за патент на системата. Датата на подаване на документите е 27 март 2009 година.

Прогнозната продажна цена е 70-80 лева. А потенциални купувачи са всички пчелари. У нас организирани са 50 хил. пчелари с над 700 хил. кошера. Годишно добивът на мед е между 9 и 12 хил. тона.

Водещи

Най-четени