Американците готови да изпитват ново климатично оръжие 23.04 | 10:59

Пентагонът прояви жив интерес към разработката на лазер, предизвикващ дъжд

От Антония Михайлова

Да се разгонят облаци, когато например трябва да се проведе парад, това хората вече го могат. Но да се предизвикат дъжд и мълнии, доскоро беше по силата само на шаманите.

Съвместно изследване на учени от университетите на Централна Флорида и Аризона показва: времето може да се промени и без заклинания.

Американците са разработили метод, който позволява да се предизвика дъжд, като се насочи в небето мощен лазерен лъч, пише Raw Story. Идеята с управляването на времето с лазер не е нова. Преди три години за подобна технология говореха швейцарските физици. Но американците сега успели, както твърдят самите те, да изчислят далечината на лъча, неговата точност и сила.

Същината на технологията е да се създадат в атмосферата колкото се може повече центрове на кондензация, където се събират водни капки, и да се формират от тях облаци. Появата на мълнии в облаците е свързана с голямо струпване на заредени със статично електричество частици.

На теория тези частици може да се стимулират с лазер. Но досега идеята не е осъществявана, тъй като лазерът бързо се разсейвал в атмосферата. В Аризонския университет успели да се справят с този проблем. Физиците създали нещо като колба за лъча – още един лъч, но с по-малка интензивност, който защитава основния от разрушаване и го подхранва с енергия.

Сега такъв лъч може да стигне на 2,5 м, а в близко време ще бъде създадена инсталация, която ще увеличи разстоянието десетки пъти. Технологията заинтересувала военните – Пентагонът веднага заделил за разработката на "дъждовния лазер" 7,5 милиона долара.

По-рано идеята за управление на времето с лазер е изказвана от израелски експерти. Физиците от Еврейския университет в Йерусалим смятали, че лазерите ще могат да поемат функцията на космическото лъчение и да създадат облаци, влияещи върху климата на планетата. Те предложили оборудването да се установи в Тихия океан.

Водещи

Най-четени