Американците удариха руските учени под кръста 11.04 | 13:17

Край на сътрудничеството, отсякоха в САЩ. Точка!

От Антония Михайлова

Министерството на енергетиката на САЩ затвори за руски учени достъпа до своите най-големи научни центрове по изучаване на физика, а американските учени, работещи в министерството, получиха забрана да пътуват в Русия, пише в. "Коммерсант".

Като се позовава на писмо, разпратено на 7 април до учените, които си сътрудничат с Брукхейвънската национална лаборатория, изданието посочва, че се прави изключение само в три случая – ако пътуването е посветено на ядрената безопасност, оръжие за масово поразяване или "съответства на националните интереси на най-високо ниво".

"Посещението от граждани на Русия на обекти на министерството на енергетиката, включително Брукхейвънската национална лаборатория, се отлага за неопределен срок", пише в писмото.

В документа се отбелязва още, че санкциите не засягат руснаците, които вече са в лабораторията или се "намират на път към САЩ в момента на получаването на това послание", пише изданието. Според вестника аналогични писма са разпратени и до останалите научни центрове.

От руското Министерство на образованието съобщили, че досега не са получавали такава официална информация от САЩ, и заявили, че всякакви санкции "негативно ще се отразят и на научните групи в САЩ, под заплаха може да се окажат съвместните проекти на учените от двете страни".

"Учудени сме от такива инициативи и засега не можем да коментираме санкциите, които се прилагат едностранно спрямо нас", разказват от пресслужбата на руското министерство.

По-рано САЩ и Евросъюзът въведоха редица индивидуални санкции срещу Русия във връзка с нейната позиция по Крим, като утвърдиха списъци на лица със забрана за пътуване и замразиха техните активи. Заедно с тези страни G7 заплаши Русия със санкции срещу редица сектори от икономиката в случай на продължаваща ескалация на ситуацията около Украйна. Руското външно министерство заяви, че да се разговаря с Русия на езика на санкциите, е неуместно и контрапродуктивно.

Водещи

Най-четени