Американците ще кацат върху астероид 18.12 | 11:30

Засега се разглеждат два варианта за бъдещия "лов" на астероида

От Кремена Бедерева

Космическото ведомство на САЩ подготвя кацането на американски астронавти върху астeроид, но още не е решено по какъв сценарий ще протече тази сложна и рискована операция, предаде агенция ТАСС.

Решението за мисията НАСА ще вземе в началото на 2015 година, съобщи помощникът на директора на ведомството Робърт Лайтфут. Засега се разглеждат два варианта за бъдещия "лов" на астероида.

Първият от тях предвижда към неголямо небесно тяло с диаметър 10 метра да бъде спуснат автоматичен апарат, който да го обвие в метална мрежа и да го изпрати на устойчива орбита около Луната.

Вторият вариант разглежда възможността на окололунна орбита да бъде доставен не целият астероид, а само негов фрагмент с размер на морена. Във всички случаи подобна мисия ще може да бъде реализирана не по-рано от пет години. След това, към 2025 година НАСА възнамерява да отправи към астероид или към негов фрагмент, който ще орбитира около Луната, пилотиран кораб с екипаж.

За тази цел вероятно ще бъде използван новият кораб "Орион", който на 5 декември успешно завърши своя първи изпитателен полет. Космическото ведомство на САЩ се надява през 30-те години на този век с него да бъде осъществено първото пътешествие на човек до Марс.

Водещи

Най-четени