Американците ще пият вода от тоалетната 13.05 | 10:25

Кметът на Уичита Фолс е готов пръв да отпие голяма глътка

От Антония Михайлова

Щатът Тексас, град Уичита Фолс. Това е мястото, което в скоро бъдеще ще се окаже първият населен пункт в Съединените щати, където питейната вода ще бъде продукт на пречистени отпадни води, включително такива от тоалетната.

Острата необходимост от вторично използване на отпадните води се появила вследствие на силна суша, която продължава във въпросното градче цели три години. Местният кмет Глен Бархъм казва, че и най-жестоките ограничения на употребата на питейна вода не решават недостига ѝ.

"Жителите на града вече са съкратили употребата на вода с една трета, но дори така нашите запаси след две години напълно ще приключат", признава Бархъм.

За решаването на острия проблем, а и да се прекрати бягството на местните жители в други градове, чиновниците инициирали прокарването на тръбопровод с дължина 13 мили, който ще съединява завода за преработка на отпадни води и завода за производство на питейна вода. Тоест изтеклата в канализацията вода, включително тази от тоалетната, ще се окаже същата, която ще тече от крановете.

Местните жители изобщо не се радват на новината. Те смятат самата идея за неприятна и тъй като не желаят да пият вода от тоалетната, се запасяват с бутилирана. Те ще ползват своите запаси, когато от крана се появи пречистената отпадна вода. Мнозина не се задоволяват и с това, че тя ще съответства на всички стандарти.

Но и кметът, и компаниите, които възнамеряват да осъществяват пречистването, твърдят, че новата вода ще бъде и безопасна, и чиста, тоест годна за пиене.

Има обаче и хора, които одобряват взетото решение. Местна предприемачка казва: "Трябва да се доверим на чиновниците, те са провели изследвания и са хвърлили доста пари за тестове. Тук съм се родила, израсла, открила съм свой бизнес и не искам да го закривам, за да се местя в друг град."

Бархъм твърди, че когато в дома му потече преработената вода, той ще я опита първи, като отпие юнашка глътка. Кметът е готов да се обзаложи, че основната част от неговите съседи също ще вдигнат чаша за процъфтяването на родното си място, тоест без съмнение ще изпият съдържанието.

Водещи

Най-четени