Анатомията на роботите почти се доближи до човешката 28.09 | 16:50

Швейцарското творение Roboy има опорно-двигателна система като нашата

От Антония Михайлова

Робот, който копира анатомията на човешкия опорно-двигателен апарат, създадоха швейцарски специалисти по робототехника от Лабораторията за изкуствен интелект при университета в Цюрих.

Заедно с японски изследователи, които разработили аналогично устройство, учените са създали робот с гъвкав гръден кош, гръбначен стълб и мускули, които се съединяват с костите и ставите.

Новият Roboy се отличава от повечето роботи по това, че създателите му си поставили за цел максимално точно да копират човешката анатомия. Roboy има непропорционално голяма глава, но ставите му, крайниците и гръбначният му стълб са направени по образ и подобие на човешките.

Инженерите са създали изкуствени мускули и връзки, които са разположени на същите места, където може да се видят и в мускулатурата на човека.

Задачата на изследователите не била създаването на робот, който най-ефективно да решава специализирани задачи от рода на пренасяне на тежки детайли от място на място или транспортиране на стоки в помощ на пехотинците.

Според създателите на Roboy става дума за разработка, която позволява по-добре да се разбере биомеханиката на сложните системи и която позволява приближаването към създаването на човекоподобни роботи за практически цели.

В компанията Bionic Robonics твърдят, че създаването на манипулатори с гъвкава, подобна на истинската ръка анатомия ще доведе до появата на по-безопасни роботи, тъй като сблъсъкът с такива манипулатори за човека ще бъде по-малко травматично, отколкото в случая с твърдите стоманени детайли.

В създаването на робота швейцарските учени са подпомагани от японски колеги, които са направили аналогичен робот. Проектът се финансира от частни дарения и високотехнологични компании, а чертежите и софтуерът за Roboy ще се разпространяват без ограничения. Разработчиците смятат, че всеки човек, въоръжен с 3D принтер и достатъчна мотивация, скоро ще получи възможност сам да си направи подобен робот и да доработи конструкцията му по свое усмотрение.

Бионичните, тоест имитиращите живи същества роботи, са алтернатива на устройствата, разработвани от нулата за решаването на някоя конкретна задача. Тези два подхода към проектирането имат достойнства и недостатъци.

Антропоморфният робот на теория може да използва всички създадени за човека инструменти, механизми и транспортни средства, но на практика често е по-евтино да се създаде мощен стационарен манипулатор за изпълнение на еднотипни операции. От друга страна, работата по ликвидиране на аварии в производството или в условията на дивата природа изискват универсалност и гъвкавост, а не максимална сила в съчетание с прецизна точност на движенията, допълва Lenta.ru.

Ако още не сте се запознали с другите качества на Roboy, сега е моментът да поправите този пропуск:

Най-четени