Астронавти близнаци ще участват в експеримент на НАСА 08.08 | 11:07

Еднаквият генетичен код на Марк и Скот Кели ще помага за развитието на науката

От Антония Михайлова

Близнаците Марк и Скот Кели ще помагат с идентичния си генетичен код за развитието на науката. През 2015 г. Скот Кели ще се отправи на МКС, където ще прекара цяла година, а неговият брат ще остане на Земята.

Учените зорко ще следят здравето на двамата – всекидневно ще правят анализи, ще провеждат тестове и ще питат братята за тяхното самочувствие. Всичко това е необходимо, за да се изясни как влияят космическите условия (микрогравитация, радиация, изолирано пространство) върху здравето на космонавтите.

Тези въпроси вълнуват учените преди всичко защото НАСА планира в близко бъдеще редица мисии по усвояване на Далечния космос. Необходимо е да се отчита всеки детайл, за да се предупредят бъдещите космонавти за опасностите, които ги очакват по време на пътешествието до Луната, астероидите и Марс.

Тъй като братя Кели са практически еднакви от генетична гледна точка, изследователите се надяват да получат чисти данни. Разликата в здравословните показатели на близнаците ще бъде предизвикана само от влиянието на Космоса, а не от наследствени и вродени фактори.

На двамата всекидневно ще бъдат правени анализи на кръвта и слюнката както по време на мисията, така и след нея. Изследователите ще тестват още зрението им, качеството и продължителността на съня и сърдечносъдовата активност на организма.

Учените се надяват да получат информация за това как космическите условия въздействат върху костната и мускулната маса, зрението и много други, върху които влияе микрогравитацията. Не по-маловажен е въпросът за риска от развитие на рак под въздействието на радиацията.

Когато става дума за близнаци в Космоса, не може да не си спомним знаменития "парадокс на близнаците". Според общата теория на относителността, ако един от братята замине в Космоса със скорост, близка до светлинната, то той ще се върне по-млад от своя брат.

В НАСА никой още не споменава ще се проверява ли този експеримент експериментално, но дори да се направи опит, то часовникът на Скот Кели ще изостане от този на неговия брат само с десет милисекунди. За този опит са необходими по-големи скорости и разстояния, както и атомни часовници, които да отчетат точната разлика.

Водещи

Най-четени