Астрономите откриха най-далечната гравитационна леща 19.10 | 09:56

Благодарение на нея учените видели "по-отблизо" древна галактика

От Антония Михайлова

Астрономи откриха най-далечната гравитационна леща и с нейна помощ разгледаха още по-далечна галактика "акселерат", става ясно от статия, публикувана в сп. Astrophysical Journal Letters.

Арен ван дер Вел и колеги му работят в рамките на международните проекти CANDELS и COSMOS, в които учените изучават най-далечните и древни галактики. През 2011 г. те направиха голямо откритие – 69 млади галактики джуджета в две области на небето, известни като GOODS и UKIDSS.

Повечето от тези обекти са отдалечени от нас на разстояние 9 милиарда светлинни години, което ги приближава към времето на "младостта" и "детството" на Вселената. В тази космическа люлка звездообразуването е протичало много по-бързо, отколкото предсказва теорията, средно за 10 милиона години.

Ван дер Вел обърнал внимание на необикновена галактика. Изяснило се, че тя се намира по-далече, отколкото се смятало, но изглеждала по-близо заради гравитационна леща – масивен обект, в чието поле на привличане лъчите светлина могат да се отклоняват. В ролята на лещата влязла случайно откритата "четириъгълна" галактика J1000+0221.

С помощта на тази леща учените успели да открият далечна галактика, родила се сред първите във Вселената. Звездите в нея се формирали необикновено бързо – за 10-40 милиона години.

Според представите на съвременните астрофизици подобни явления във Вселената са изключителна рядкост. Отчитайки това откритие и други находки, изследователите направили извод, че или много им е провървяло, или броят на малките и млади галактики джуджета, както и скоростта на тяхното формиране в ранната Вселена се отличават от теоретичните предсказания, пише РИА Новости.

Водещи

Най-четени