Астрономите откриха шест "галактики медузи" накуп 30.01 | 09:29

След сблъсъци с други "посестрими" галактиките променят формата си

От Антония Михайлова

При изучаване на снимки от телескопа "Хъбъл" астрономи са открили шест раздробени от междугалактичния газ "галактики медузи", се казва в статия на американски учени, публикувана в Astrophysical Journal Letters.

При сблъсък една с друга или с облаци газ галактиките могат значително да променят формата си. Например спиралните галактики придобиват овална форма, когато с голяма скорост попадат в големи галактични купове. Там под влиянието на горещия междугалактичен газ от новите галактики се отделят дълги шлейфове студен газ, в който започва активно образуване на нови звезди. Оттук идва и названието на такива обекти – "галактики медузи": зад тях се носят "опашки" от нови звезди.

От 2005 година учените успели да запечатат няколко "медузи". В хода на ново изследване група астрономи под ръководството на Харалд Еблинг от Хавайския университет открили накуп "галактики медузи", изучавайки снимки на 37 отдалечени от нашата галактика купа, получени от телескопа "Хъбъл".

"В резултат на търсенето на подобни обекти получихме впечатляващи примери за "галактики медузи" в процеса на ударна трансформация, предизвикана от високоскоростните сблъсъци с горещия газ в тези клъстери", се казва в статията.

Учените отбелязват също, че са избрали само най-ярките примери на "медузи", а за пълното обяснение на това явление се изисква детайлно изучаване на множество други подобни галактики, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени