Батерии, които се самопоправят 12.01 | 12:36

Микрокапсули с течен метал ще възстановяват проводимостта на увредени литиево-йонни батерии

От Георги Георгиев

Представете си, че изпускате телефона си на плочките и след като го вдигнете, установявате, че счупената от удара батерия се е самопоправила напълно!

Екип от изследователи от Университета в Илинойс в Урбана-Шампейн (UIUC) и Националата лаборатория "Аргон" към американското Министерство на енергетиката разработват методи за създаването на батерии, които сами отстраняват нанесените върху тях поражения.

"Подобна технология би помогнала на електрониката да оцелява при ежедневното ѝ използване. Тя би предпазила батериите както от дългосрочните увреждания, причинени от многократното презареждане, така и от неизбежните ежедневни инциденти", казва изследователят Джеф Мур от UIUC.

Учените знаят, че загубата на електрическа проводимост е причината, заради която батериите губят капацитета си. За да разрешат този проблем, те използват техника, която вече е известна над половин век.

В основата ѝ стоят микросфери с размери, по-малки от тези на червените кръвни телца, които съдържат течен метал. При увреждане на батерията, поставените в нея микросфери се разпукват и изливат съдържанието си, което "залепва" поразените участъци и така възстановява проводимостта.

Капсулите могат да бъдат създадени така, че да се активират при различни събития – едни от тях могат да реагират при физически увреждания, а други при прекомерно нагряване на батериите.

Микрокапсули за различни нужди се произвеждат в големи количества още от 50-те години на миналия век. Така например когато натиснете своя молив върху безвъглеродна копирна хартия, микрокапсули пълни с мастило се пръскат и оставят отпечатък върху долните слоеве на хартията. На същия принцип действат и капсулите, пълни с парфюм, които изливат съдържанието си при изтъркване на рекламните стикери в дрогериите.

Водещи

Най-четени