Бебета с трима родители - възможнo след три години 20.01 | 15:06

Ин витро техника ще елиминира риска от цял клас генетични заболявания

От Георги Георгиев

Бебета с трима биологични родители могат да станат реалност в рамките на три години благодарение на ин витро техника, която изтрива наследствени заболявания чрез използването на неувредена ДНК от трети индивид, пише британският в. Telegraph.

Изследователи от Wellcome Trust и Университета Нюкасъл са осигурили 6 млн. паунда за разработката на революционно лечение, което може да предотврати тежките генетични увреждания, които засягат сърцето, мускулите или мозъка и могат да бъдат предадени от майките на техните деца.

Въпреки това методът е противоречив, тъй като включва прехвърляне на родителската ДНК (от майката и от бащата) в яйцеклетка на трета жена-донор, от която е било премахнато клетъчното ядро. Въпреки това детето ще наследи малка част от генетичния материал от третото лице, тъй като клетката на донора продължава да съдържа т.нар. митохондриална ДНК.

Изследването има за цел да се справи напълно със заболявания, които се предават през поколенията точно заради мутиралата митохондриална ДНК, съдържаща се в митохондриите – клетъчни органели, която предоставя енергия на работата клетките. Митохондриалната ДНК се предава винаги от майката и никога от бащата, тъй като тя не се съдържа в сперматозоидите.

Законовите уредби във Великобритания към момента забраняват на учените да имплантират подобни модифицирани яйцеклетки в пациенти. Със събраните средства учените обаче възнамеряват да проведат изследвания, имащи за цел да оценят безопасността на техниката.

Ако законовите ограничения бъдат премахнати, новата терапия може да бъде изпробвана при хората в рамките на две до три години.

С подобни генетични грешки в митохондриалната ДНК годишно се раждат близо 200 британчета. Те водят до смъртоносни нелечими заболявания като мускулна дистрофия или атаксия в средно един на 6 500 души.

Водещи

Най-четени