Безопасността на храните - водеща при научните изследвания 08.11 | 16:54

Пловдивският институт по изследване и развитие на храните навърши половин век

От Георги Георгиев

Безопасността на храните и продоволствената сигурност са водещи при новите изследвания и разработки на науката. Това каза в пленарния си доклад директорът на Института по изследване и развитие на храните (ИИРХ) - Пловдив доц. д-р Наньо Нанев, при откриване на научно - приложната конференция "Храни,технологии и здраве”.

С международния форум в Пловдив, беше отбелязан 50 годишния юбилей на института. Изискванията на Европейската аграрна политика и националните приоритети в областта на земеделието и агроиндустрията са основни при преформулиране на изследванията в областта на един от водещите сектори на националната ни икономика – хранително-вкусовата промишленост, подчерта доц. Нанев.

Той допълни, че бъдещата визия за развитието на института е подчинена на принципите на иновативност, икономичност и конкурсното и програмно начало, а акцентите падат върху развитие на био и нанотехнологиите, както и върху екологично съобразните и енергоспестяващи производства.

В нелесното и динамично ежедневие и години на промени, благодарение на общите усилия, са създадени нови технологии, които неотменно съпътстват живота ни. А ефективният модел за прилагане на стандартите за качество на храните, гарантират безопасността на продуктите на българската трапеза, каза председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Петър Славейков по време на поздравителното си обръщение.

В словото си проф. Славейков подчерта, че извървеният път във времето, белязал развитието на звеното дава на работещите в него заслужено самочувствие, основано на утвърдения авторитет на българската наука в областта на хранителната индустрия.

 

Водещи

Най-четени