Бионичните крайници се доближават до истинските 06.11 | 09:55

Мъж изкачи 103-те етажа на чикагски небостъргач благодарение на бионичен крак

От Георги Георгиев

Американецът Зак Воутър стана първият човек, изкачил вчера 103-те етажа стълби на чикагския небостъргач "Уилис" с бионичен изкуствен крак, контролиран с мисъл, предаде БТА.

Загубилият десния си крак в катастрофа с мотор Воутър участва в ежегодното благотворително изкачване на стълбите на кулата.

Кракът му е създаден от института за рехабилитация в Чикаго, така че да реагира на електрически импулси от мускулите. Когато той си помислял, че изкачва стълбите, двигатели, колани и вериги в крака синхронизирали движението на глезена и коляното.

Компютъризираният изкуствен крак тежи 4,5 кг и разполага с два двигателя, движещи ставите. Изкачването на стълбите е било научен проект за създателите му. Така кракът е изпитан при екстремни условия, при каквито надали ще бъде използван.

Воутър се е подготвил за изкачването на 2100-те стъпала с малък ескалатор в гимнастически салон, а учените месеци са усъвършенствали крака му.

Когато той се прибере у дома, експерименталният крак ще остане в института в Чикаго, където ще продължи работата по усъвършенстването му.

За момента кракът не е по джоба на всеки – за да си го купите, трябва да платите близо 8 млн. долара. Репортаж на ITN News по темата:


Водещи

Най-четени