Биоразградими капсули разнасят клетки в тялото 18.04 | 15:11

Самосглобяващи се полимерни обвивки ще са в основата на нови терапии за възстановяване на тъкани

От Георги Георгиев

В разработка, която може лесно да доведе до създаването на нови видове лечения на рани, учени от университета в Мичиган успяха да създадат специален тип полимери, които могат да доставят здрави клетки в увредени тъкани.

Основната цел на изследователите била да създадат структура, която може да бъде използвана за безопасния пренос и съхраняване на живи клетки. Така полимерните капсули могат да играят ролята на носачи, който да пренася клетките дълбоко в тъканите посредством инжектиране, се казва в прессъобщение на учебното заведение.

След като доставят "пратката" жива и здрава полимерите се саморазграждат а освободените клетки се свързват помежду си, създавайки нова тъкан.

Едно от най-важните свойства на новите сфери е, че те притежават способността временно да имитират хранителната среда на живите клетки. Това им позволява да транспортират ценния си товар без да го увреждат.

Капсулите вършат много ефективно тази работа, тъй като структурата им е силно порьозни. Това позволявана на стотици хранителни вещества да минават през тях и да достигат до клетките.

В същото време капсулите са максимално безопасни, тъй като не произвеждат никакви вредни химикали, когато се разграждат и не повреждат товара си и околните тъкани. Досега експертите са търсели подобни комбинации от материали без особен успех.

Според учените, новата техника ще намери много добро приложение при пациенти, които страдат от определени видове хрущялни увреждания. Към момента за част от тези състоянията не съществува ефективно лечение.

Лабораторните проучвания, направени досега, показват, че раните третирани по новия метод, зараствали средно четири пъти по-бързо от обичайното.

Водещи

Най-четени