Близо сме до истината за съществуването на бозона на Хигс 14.12 | 18:48

Има улики за съществуването на частицата-Бог, които не са статистически значими

От Георги Георгиев

Два от четирите експеримента в Големия адронен колайдер (ГАК) почти са елиминирали мястото, в което бозона на Хигс може да съществува, обявиха учени на семинар в ЦЕРН вчера (13 декември).

По време на събитието учените заявиха, че експериментите ATLAS и CMS са открили малки отклонения в получените данни, които скоро могат да доведат до откриването на известната елементарна частица.

Теоретичните физици отдавна са предрекли, че част от субатомните частици получават маса чрез взаимодействието си с частици, наречени бозон на Хигс (по името на предреклия ги британски физик Питър Хибс). Бозонът на Хигс е единственото липсващо парче от Стандартния модел, който описва основните градивни частици на материята и техните взаимодействия.

Основното заключение на експериментите е, че ако съществува, бозонът на Хигс ще притежава маса, която се намира в обхвата между 116-130 гигаелектронволта (GeV), при данните от експеримента ATLAS, и между115-127 GeV, според данните от CMS.

Последните данни несъмнено са вълнуващи, но все още не са статистически значими, за да доведат до ясни заключения, коментират от американската Национална ускорителна лаборатория "Енрико Ферми".

Ако съществува, бозонът на Хигс би трябвало да има изключително кратък жизнен цикъл и да се разпада на по-леки частици по множество различни начини. Затова учените се надяват да го открият благодарение на статистически значими отклонения на получените при разпада частици, отколкото чрез фактическото му засичане.

През следващите няколко месеца учените, работещи по експериментите CMS и ATLAS, ще се фокусират върху по-прецизния анализ на получените данни до провеждането на зимната конференция по физика на елементарните частици през март 2012 г. Експерименталните установки ще продължат работата си по събиране на данни през пролетта на 2012 г.

Дори ако открият нова частица там, където очакват да открият бозона на Хигс, учените ще трябва да извършат още анализи и да съберат допълни данни, за да докажат, че това е търсената от тях частица.

Ако обаче те установят дори минимално отклонение от Стандартния модел в поведението на новата частица, това би показало наличието на нови физични закони, което ще ни препрати към теориите отвъд Стандартния модел. Това според учените е не по-малко вълнуваща възможност.

Друга възможност е свързана с доказването, че бозонът на Хигс не съществуа. Тогава физиците ще навлязат в ново пространство, което ще изследват с пълния капацитет на ГАК, който се очаква да бъде достигнат през 2014 г.

Водещи

Най-четени