Бразилия – новата гореща дестинация за инвестиции в иновации? 13.04 | 12:38

Страната вече има традиции в областта, не липсват и амбиции за нови проекти

От Нели Минчева

Традиционен износител на суровини и страна, в която вложенията са главно в промишления сектор, Бразилия търси начини да привлича капитали за дейности по изследване и развитие в ключови области като петролния сектор и информационните технологии, пише АФП.

"Най-голямото предизвикателство на Бразилия са иновациите. Ние сме много конкурентни в земеделието, авиацията, газовия и петролен сектор. Но нашата индустрия има слаба култура на иновиране", коментира министърът на науката и технологията Алоизио Меркаданте.

"Насърчаваме индустриите да иновират (...) и привличаме изследователски центрове (от чужбина), които ще патентоват в Бразилия", допълва той.

Един от съществуващите в момента изследователските центрове в страната се нарича Cenpes и е основан от бразилския петролен гигант Petrobras. Центърът е създаден още през 1970 г., като от 2005 е инвестирал 700 млн. долара, за да привлича международни компании, които да работят в бразилския петролен сектор. Сред тях са американските GE и Halliburton, френската Schlumberger и др.

"Най-важните доставчици на Petrobras, виждащи в Бразилия добра възможност за правене на бизнес и признаващи качеството на бразилските университети, идват, за да установят интелектуално партньорство с нас като допълнение към търговските ни взаимоотношения", обяснява пред местната преса говорител на компанията.

Той дава за пример разработвани общи проекти в областта на биотехнологиите, биогоривата и околната среда.

От 2008 до 2010 г. Petrobras е вложила в изследване и развитие 2,6 млрд. долара и предвижда допълнителни големи инвестиции за проучването на открито петролно находище в много дълбоки води на Атлантическия океан.

С бурно развиващото се потребление в Бразилия страната предлага добри възможности на чуждестранните високотехнологични компании, коментира АФП.

"Бразилия е добра опция за инвестиции в Латинска Америка в областта на високите технологии. Тук има добри професионалисти, които могат да направят така, че инвестиращите компании да имат по-големи гаранции за навлизане на пазара", обяснява пред агенцията Луис Анавитарте, експерт по развиващите се пазари към групата за консултации и анализи Gartner.

Преди десет години вече са направени първите стъпки за осъществяване на амбициозните цели на Бразилия да се превърне в иновационен център – създаден е технологичният парк с прилежащо пристанище Porto Digital. Там по данни на неговия сайт там в момента работят около 4 хиляди души в общо 130 институции, голяма част от които са създадени на базата на университетски проекти. Има и международни групи като Accenture, Motorola и IBM.

Паркът е построен в беден преди това район, в който сега се развива научна и изследователска дейност. Очевидно Бразилия има какво да предложи в тази сфера и се стреми да разшири своя обхват в нея.

Водещи

Най-четени