Британската полиция тества лазерна пушка, която ослепява 14.12 | 08:27

Оръжието ще бъде тествано в ситуации на масови безредици по улиците

От Георги Георгиев

Британската полиция ще тества нова лазерна пушка, която за кратко ослепява. С нея полицаите се надяват да неутрализират престъпниците и настроените агресивно индивиди при масови безредици, подобни на избухналите през август тази година, съобщава BBC.

Всяка бройка от модела SMU 100, който първоначално е създаден за използване срещу сомалийските пирати, струва към 30 хил. евро (25 хил. паунда). Срещу тази немалка цена полицаите обаче ще получат оръжие, способно да изстрелва "стена от светлина", с напречно сечение от 3 кв. метра и дължина от 500 метра. Всеки, който попадне в нейния обсег за кратко, би загубил зрението си. Ефектът е познат на всички, които са гледали директно в Слънцето без защитни очила.

Все още не е ясно коя полицейска част ще бъде екипирана с SMU 100. Паралелно с полевите ѝ изпитания, ще бъдат проведени и допълнителни тестове, които да покажат дали лазерната пушка причинява дълготрайни увреждания на зрението. Едва тогава властите ще решат дали да я въведат в масова употреба.

Тестовете на SMU 100 идват в момент, в който на Острова текат дебати за успешно справяне с масови безредици, подобни на тези, които през лятото засегнаха сериозно няколко големи британски града в страната.

Водните оръдия са друго широко средство за разпръсване на тълпи. Техният недостатък е, че са прекалено големи и тромави за маневриране в тесните улици на британските градове. Освен това те са по-подходящи за справяне с големи тълпи, отколкото с малки групи, какъвто бе случаят с августовските размирици.

Британските полицаи разполагат и със сълзотворен газ и с електрошокови палки. Техният ограничен периметър на действие обаче ги прави безполезни в множество ситуации.

Възможното използване на лазерните пушки вероятно би разтревожило мнозина в страна, в която до момента огромният брой полицаи са обикаляли улиците, снабдени само с полицейски палки на колана си, коментират от BBC.

Водещи

Най-четени