Британски учени разработват умен авто GPS 03.01 | 20:16

Може да млъкне за малко, докато се успокоите

От Любомир Тасев

Малко са шофьорите, които никога не са се изкушавали да изхвърлят през прозореца GPS-а, когато нарежда инструкции по време на задръстване.

В бъдеще обаче навигационните устройства може да се окажат достатъчно умни, че да разбират, кога са подразнили водача и да се държат прилично, пише британският Daily Telegraph.

Проф. Питър Робинсън от университета в Кеймбридж работи над поколение умни компютри, които ще са в състояние да идентифицират и реагират на настроенията на потребителите.

Едно от възможните им приложения е в системите за сателитна навигация, които могат да използват технологията, за да проявяват съчувствие към моментната нагласа на шофьора.

"Обожавам джаджи като GPS-те, но не понасям това, че са толкова сложни. Мисля, че са били проектирани от садисти," казва Робинсън.

"Проблемът е, че компютрите не реагират на това как се чувствам – игнорират ме, независимо дали съм весел или ядосан."

"Компютрите са наистина добри в това да разберат какво казвам или въвеждам с бутоните, но трябва да се научат да различават и как го правя."

Новата технология разчита отчасти на способност за разпознаване на настроението на потребителя. Благодарение на сензорите си GPS системата следи изражението на лицето, жестовете на ръцете и дори тона на гласа.

Така навигацията в автомобила ви ще се настрои по такъв начин, че да намали стреса ви от шофирането, като изключи мобилния телефон, радиото и дори спре да дава инструкции, докато се успокоите.

Водещи