Буболечка, която "снася" златни яйца 05.02 | 12:30

Уникална бактерия събира разтворени във вода златни молекули и ги отлага

От Георги Георгиев

Биохимиците винаги са се чудели защо бактерията от вида Delftia acidovorans се среща толкова често върху повърхността на малки златни частици.

Нейното присъствие е довело до спекулациите, че тя може да създава въпросните миниатюрни частици от йони на златото, разтворени във водата. Непонятното в случая било как въпросната бактерия прави номера, след като разтвореното във вода злато е силно токсично.

Отговорът, който предполагат канадски учени, се крие в извлечена от бактерията молекула, която защитава организма ѝ от отровните златни йони и ги трансформира в обикновени частици злато. Целият процес се случва при стайна температура и във вода с нормална киселинност, пише Phys.org.

"Този процес е уникален с факта, че представлява първата нагледна демонстрация на метаболизъм, който успешно се справя с токсичното злато и предпоставка за биоминерализация – процесът, при който живите организми произвеждат минерали", коментират учените в статията си, публикуван в сп. Nature Chemical Biology.

Изследването няма за цел да доведе до индустриален добив на разтвореното във водата злато, но доказва, че той е възможен на теория.

Проучванията сочат, че разтворените във вода златни йони се срещат в океаните, подпочвените води и други естествени водни ресурси. За разлика от тях солидното злато, което използваме за електроника и украшения, е налично в природата под формата на геоложки залежи.

Водещи