Бъдещето е на самозахранващата се електроника 21.06 | 16:38

Пиезоелектрични материали ще направят излишни сегашните батерии на мобилните устройства

От Георги Георгиев

Aвстралийски учени от университета в Мелбърн направиха нова крачка в развитието на на самозахранващата се електроника, като за първи път описаха с точност способностите на пиезоелектрични тънки слоеве да превръщат механичното налягане в електричество, информира physorg.com.

Според водещия съавтор на проекта д-р Мадху Баскаран изследването комбинира потенциала на пиезоелектриците с технологията на тънките слоеве – крайъгълен камък в производството на съвременните  чипове.

"Един ден пиезоелектричните материали може да бъдат интегрирани в обувките ви за джогинг, и така зареждат мобилния ви телефон по време на тренировка. Те могат да се поставят и в клавиатурата на лаптопа ви и да генерират енергия при натискането на клавишите. Дори ще бъдат вграждани в тялото ви, където ще използват кръвното налягане като източник за енергия за пейсмейкърите, създавайки практически вечна батерия", обяснява Баскаран.

В случая учените фокусирали усилията си върху тънките филмови покрития, тъй като според тях към момента това е единствената практическа възможност за интегриране на пиезоелектрониката в съществуващите технологии. Те успели за първи път да измерят прецизно параметрите на добитата от пиезокристалните филми енергия, в това число големината на електрическия ток и неговото напрежение.

Следващото ключово предизвикателство пред физиците ще бъде увеличаването на енергията, добивана от пиезоелектричните материали, което ще им позволи да бъдат интегрирани в по-евтини, компактни структури като тъч екраните на бъдещите модели смартфони.

Водещи

Най-четени