Българино, ти си велик изобретател! 25.06 | 12:49

В Кюстендил създадоха ракета, която лети с гориво от ... череши

От Филипа Тодева

Членовете на кюстендилския клуб за аерокосмически технологии "Зодиак" при читалище "Зора" в Кюстендил могат да се похвалят с авторство на изключителна иновация. Те са успели да осъществят първи полет с експериментална ракета, задвижвана от карамелено гориво. Самото гориво пък е направено не от друго, а от суровината, с която е известен кюстендилския край – черешите.

Председателят на читалището Иван Сапунджиев обяснява, че са използвани плодове от сорта "Ранна черна едра", информира БТА. Новото екологично гориво е наречено "Черика" - съкращение от "черешов ракетен карамел". Идеята е то да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични хлорни емисии. От клуба посочиха, че нетоксичното гориво може да има приложение и при изстрелване на ракети за заснемане от височина на земеделски площи. Проучва се възможността за използване на черешовите костилки за създаване на леки пресовани корпуси на ракетите, които напълно ще се разграждат след употреба.

Първата ракета с гориво от череши е била изстреляна вчера край кюстендилското с. Шишковци, а полетът е бил посветен на предстоящия традиционен "Празник на черешата" в Кюстендил. Ракетата е била със стартова маса 2 кг. Тя е имала две мини-камери на борда си и е достигнала височина 680 м, след което се е приземила с парашут.

Проектът се реализира с безвъзмездна интелектуална и материална подкрепа от членове и симпатизанти на клуба "Зодиак" и читалището "Зора" в Кюстендил, а стойността му е символична - 1 лев.

Водещи

Най-четени